Jarmuż, dynia, buraki

Pieczone warzywa najlepiej smakują jesienią. Uwielbiam ich smak oraz samą procedurę pieczenia… po domu roznosi się piękny zapach i ciepło… na samą myśl robi się przytulnie i  błogo. A co najważniejsze przygotowanie jest bardzo proste! Wystarczy umyć pokroić warzywa, skropić oliwą i wsunąć do piekarnika.

Tak naprawdę do sałatki możecie użyć jakichkolwiek warzyw: selera, cebuli, kalafiora, pietruszki itp. Dodać ugotowaną kaszę, ryż, soczewicę czy ser, skropić oliwą, cytryną, posypać ulubionymi przyprawami i pyszne danie gotowe.

Ja wybrałam jarmuż, dynię i buraki, bo uważam je za kwintesencje jesieni oraz namiastkę uciekającego słońca. Poza tym, są bardzo zdrowe:

Jarmuż: Bogate źródło wapnia i potasu; zawiera witaminy K, A, C oraz przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom nowotworowym oraz krążenia.

Dynia: to źródło witaminy: A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika

Burak: źródło ogromnej ilości witamin i minerałów m.in Witaminy A, B i C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez; oczyszcza organizm, ma właściwości odkwaszające. Dzięki burakom możemy ćwiczyć dłużej ponieważ zawierają azotany, które spowalniają wchłanianie tlenu dobrze jest przed treningiem wypić sok z buraka, po również się przyda ponieważ zapobiega powstawaniu zakwasów:)

A jak zrobiłam moją sałatkę?

 

Sałatka z jarmużu, dyni i buraków
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 min
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 15 min
Ingredients
  1. Jarmuż (ile chcecie ja dałam dużo bo lubię)
  2. Buraki - 3 lub 4
  3. Dynia (ja upiekłam kawałek makaronowej bo to moja ulubiona ale użyć możecie jakiejkolwiek)
  4. Cebula - 1
Na sos
  1. ocet balsamiczny- 1 łyżka lub 1/2 cytryny
  2. masło orzechowe - 1 łyżeczka
  3. kurkuma, papryka ostra, imbir - 1/4 łyżeczki
  4. sól - 1/4 łyżeczki
  5. oliwa lub inny olej - 1 łyżka
Instructions
  1. Wszystkie składniki sosu mieszamy do ich całkowitego połączenia. Jeżeli sos wyda wam się za gęsty można dodać odrobinę wody lub oliwy.
  2. Jarmuż myję i krótko gotuję (ok. 5 min )w niewielkiej ilości wody żeby zmiękł. Dynię, buraki, obraną cebulę myję, kroję na mniejsze kawałki, polewam oliwą i piekę w 200C ok. godziny, aż zmiękną. Upieczone warzywa obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, dodaję jarmuż i polewam sosem. Smacznego!
Notes
  1. Do posypania pestki dyni, słonecznika lub orzechy nerkowca.
GraceIM http://graceim.pl/

Jeżeli chcecie żeby sałatka była bardziej konkretna możecie dodać do niej ulubiony ser, kaszę lub soczewicę. Kombinacji jest naprawdę wiele!